Weefatelier

Weefatelier

Het wandtapijt

weefatelier-oudenaarde1Een wandtapijt is een handgeweven tapijt, waarbij echter niet, zoals bij gewoon weven, de inslagdraad over de gehele breedte van de ketting of schering loopt, maar in korte stukjes, zo lang totdat er weer van kleur gewisseld wordt. Ieder stukje wordt twee keer over de ketting gelegd: één keer over de even draden en dan terugwerkend over de oneven kettingdraden. De traditie van het beeldweven dateert reeds uit de tijd van de kopten.

In Nederland en Duitsland worden de woorden gobelin en wandtapijt vaak door elkaar gebruikt, maar een gobelin is een wandtapijt uit de manufactuur Gobelin, naar het "Hôtel Gobelin" in Parijs. Gobelin is een eigennaam van een Vlaamse weversfamilie uit de 16e eeuw. Lodewijk XIV kende hun faam en was zo onder de indruk dat hij de bekendste wevers voor veel geld wegkocht onder wie Jan Gobelin. Naar hem werden toen de tapijten genoemd. Lodewijk stichtte rond 1662 de Manufacture Royale des Gobelins, waar tot op de dag van vandaag nog steeds Gobelins worden geweven.


Een wandtapijt wordt met de hand geweven op een rechtopstaand of liggend weefgetouw. De kettingdraad vormt de drager waarin de gekleurde inslagdraad geweven wordt. Hierdoor wordt een kleurrijk patroon of tafereel gecreëerd. Wevers en weefsters van wandtapijten gebruiken als kettingdraad meestal een textielvezel van natuurlijke oorsprong: katoen, linnen of wol. Voor de inslagdraden worden meestal wol, maar ook meer kostbare materialen gebruikt zoals zijde, goud- en zilverdraad.

Wandtapijten hebben zowel een artistieke kant als een ambachtelijke. Het ontwerp voor het artistieke product werd in de 16e en 17e eeuw regelmatig vervaardigd door een bekend kunstenaar. In de 18e eeuw was deze vorm van kunstnijverheid bijna verdwenen maar aan het eind van de 19e eeuw kwam een heropleving en ontstonden er weer nieuwe ateliers.

Daarom is het ook zo uniek dat twee hedendaagse kunstweefsters – Maria Almanza en Bea Oufflin – deze techniek tot in de perfectie beheersen en ons met hun gobelins in het VASA atelier diep weten te raken.

 

weefatelier-oudenaarde3

 

 

 

Workshops weefatelier Oudenaarde


Maak kennis met ons weefatelier tijdens de open workshops. Bekijk hier de data

Lees meer

  • fr-FR
  • English (UK)

Contact

Openingsuren

Maandag  -     -  
Dinsdag  -    -  
Woensdag   -     -  
Donderdag     13:30  -  16:30 weefatelier
Vrijdag  13:30  -  16:30  schildersatelier
Zaterdag  -     -   
Zondag  -     -