Nieuws

Nieuws

Huis de Lalaing-00884Het Huis de Lalaing is een museum en restauratieatelier in de Oost-Vlaamse stad Oudenaarde. Het Huis de Lalaing is gesitueerd in de Pamelewijk, aan de Schelde.

Het is een statige 17e-eeuwse patriciërswoning. Het huis dankt zijn naam aan Filips van Lalaing, heer van Schorisse en stadsgouverneur, die hier woonde in de 16e eeuw. Mogelijk werd Margaretha van Parma in dit huis geboren, de onechte dochter van keizer Karel V en Johanna van der Gheynst.

 

 


Huis de Lalaing-01052Enerzijds is er het restauratieatelier waar je het conservatie- en restauratieproces van de historische wandtapijten van naald tot draad kan volgen. Anderzijds worden in het weefatelier VASA moderne wandkleden volgens de oude techniek geweven. Verder is er ook een educatieve kamer waar aan de hand van foto’s het restauratieproces uit de doeken wordt gedaan.
Het gebouw op zich is trouwens een bezoek meer dan waard. Het Huis de Lalaing is mogelijk de geboorteplaats van de onechte dochter van Karel V: Margaretha van Parma.

 

In de 18de eeuw kreeg de straatgevel en ook het interieur een grondige aanpassing in rococostijl met toevoeging van diverse versieringen in de eerste helft van de 20ste eeuw (Chinees salon, enkele schoorstenen, grote trap bij inkom). In de grote, ommuurde stadstuin waar het heerlijk wandelen is, kan je ook een meer dan 150 jaar oude Ginkgo Biloba boom bewonderen.

Huis de Lalaing-01012 Huis de Lalaing-00980 Huis de Lalaing-00984

  • fr-FR
  • English (UK)

Contact

Openingsuren

Maandag  -     -  
Dinsdag  -    -  
Woensdag   -     -  
Donderdag     13:30  -  16:30 weefatelier
Vrijdag  13:30  -  16:30  schildersatelier
Zaterdag  -     -   
Zondag  -     -